Bijzondere Lezing door prof. dr. Arjen Versloot op donderdag 29 november

In samenwerking met de Illustere School, UvA

Lezing/College

Prof. dr. Arjen Versloot is hoogleraar Germaanse taalkunde, in het bijzonder de Duitse, Scandinavische en Friese talen. Daarin opgenomen de Bijzondere leerstoel Friese taalkunde, ingesteld vanwege de Fryske Akademy in Leeuwarden.

“Klein maar fijn”: het belang van de kleine Germaanse talen voor de taalkunde

Het grote doel van de taalkunde is het doorgronden van het menselijke taalvermogen: één van de grote opgaven daarbij is om ondanks alle verschillen tussen talen te snappen hoe mensen klanken en zinnen kunnen maken, elkaar verstaan en taal aan hun kinderen kunnen doorgeven. Door talen te vergelijken kun je ontdekken wat essentieel is voor taal en wat toevallige variatie is. Juist ook de verschillen tussen nauw-verwante talen kunnen veel kennis opleveren. Hoewel volgens sommigen het verschil in status tussen bijvoorbeeld een wereldtaal of een locaal dialect taalkundig betekenisloos is, blijkt dat als je de grote en kleine broertjes en zusjes van één taalfamilie met elkaar vergelijkt, er min of meer systematische verschillen zijn die samenhangen met de grote van de taalgemeenschap. Daarom is bestudering van kleine (Germaanse) talen als Fries, Faeroers of Schwyzerdütsch zo waardevol ook voor de ‘grote’ taalkunde.

Arjen P. Versloot

Arjen P. Versloot studeerde geografie en Fries en werkte bijna 20 jaar als taalkundige (dialectologie, historische taalkunde) aan de Fryske Akademy in Leeuwarden. In 2010 werd hij bijzonder hoogleraar Friese Taalkunde en sinds 2012 is hij hoogleraar Germaanse taalkunde aan de UvA.

Bijzondere Lezingen

In de lezingenserie Bijzondere lezingen vertellen bijzonder hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA) in SPUI25 over hun onderzoek en de stichting die hun leerstoel heeft gevestigd.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de website. Klik hier.

Bron: http://www.spui25.nl/

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *