KUNSTROET met EXPOSITIE

Een regionaal literair tijdschrift dat vijfendertig jaar bestaat, daarvan zijn er niet veel. Misschien zelfs is het Drents Letterkundig Tiedschrift Roet wel het enige. Dat is een speciale feestelijke uitgave waard. Een fantastische manier om te laten zien dat het blad nog springlevend is, en de redactie altijd in is voor nieuwe ideeën, is de zomereditie van het blad, dit keer een KunstRoet.

Voor deze kleurige editie van het deels in de streektaal en deels in het Nederlands geschreven tijdschrift maakten gerenommeerde (Drentse) schrijvers een gedicht of kort verhaal naar aanleiding van hun favoriete kunstwerk. En het laat zich raden dat dat mooie resultaten kan hebben.
Schrijvers die al vanaf het begin bij het tijdschrift betrokken zijn, zoals Marga Kool en Martin Koster, doen mee, net als schrijvers die nog niet zo heel lang publiceren, zoals Tieme Woldman. Er is figuratieve kunst van Gerard van de Weerd en Flip van Hoogdalem, maar ook abstract werk. En er zijn schrijvers die naast het schrijven ook de beeldende kunst beoefenen, zoals Klaas Koops of John Vorenkamp. Het light verse collectief maakte een voorproefje voor hun bundel over kunst in de openbare ruimte en een aantal schrijvers dook in de kelder van een galerie om daar een nieuw kunstwerk op te sporen.
Van het binnenwerk van het tijdschrift wordt een speelse pop-up expositie samengesteld die op verschillende plaatsen in heel Drenthe te zien zal zijn. Te beginnen van 21 tot 28 juni bij Galerie Wildevuur in Hooghalen. Initiatiefneemster van de KunsRoet Jannie Boerema overhandigt daar zondagmiddag 21 juni het eerste exemplaar aan Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum in Assen. Daarna is de expositie nog te zien in het Huus van de Taol, in ’t Anker in Hollandscheveld, Warenhuis Vanderveen in Assen, Gemeentehuis Aa en Hunze en het Drukkerij Museum in Meppel.

Het literaire tijdschrift werd opgericht in 1979 door Martin Koster en Ton Kolkman. Vanaf 1999 wordt het uitgegeven door Stichting Het Drentse Boek met een autonome redactie, tegenwoordig ingevuld door Lukas Koops, Ton Peters en Jan Harbers. De opmaak van KunstRoet is verzorgd door Albert Rademaker, winnaar van de Culturele prijs van Drenthe in 2010.

De KunstRoet is vanaf 25 juni voor zeven euro te koop in de boekhandel en bij Hunebeddencentrum Borger, Museum De Buitenplaats Eelde,Galerie Kunst B&V Yde,
Galerie Drentse AA, Archeologisch museum Vledder en Drukkerijmuseum Meppel.

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *