EU-netwerk Noord-Nederland haalt toplobbyist Wytze Russchen en Duitse journaliste Sarah Brech naar Ljouwert

WSE_LogoBasis_blau_cmykDe Europese Unie gaat de komende jaren op de schop. Terwijl Duitsland en Frankrijk naar meer Europa streven met meer ambities en een hogere begroting, probeert Nederland op de rem te trappen. Maar waar is de inbreng van de burger bij de aanstaande verbouwing van de EU? Hoe kunnen burgers direct invloed uitoefenen op Europa? En ligt hier ook een taak voor Culturele Hoofdsteden? Het EU-netwerk Noord-Nederland haalt op 22 maart twee sprekers uit onze directe buurlanden naar Leeuwarden om zich hierover uit te spreken.

Wytze Russchen uit Brussel is bekend van zijn boeken ‘Het oliemannetje’ en ‘#Post uit Brussel’. Op het EU-netwerk Noord-Nederland zal de uit Drachten afkomstige Russchen nader ingaan op Leeuwarden-Fryslân 2018. Hoe Europees is onze Culturele Hoofdstad? En krijg en houd je door die status ook invloed in Europa? Wordt de afstand van de regio tot Brussel dit jaar kleiner? Hoe kunnen Leeuwarden en Noord-Nederland hiervan profiteren? Wytze Russchen was jarenlang lobbyist in Brussel voor onder andere VNO-NCW.

Sarah Brech is journalist bij de Duitse krant Die Welt en daar verantwoordelijk voor de berichtgeving over Nederland. In 2014 werkte Brech tijdelijk op de redactie van NRC Handelsblad met een beurs van het Duits-Nederlandse Journalistenstipendium. Sarah is ook lid van het Europese initiatief ‘Wir sind Europa’ dat probeert de kloof tussen de Europese politiek en burgers te verkleinen. ‘Wir sind Europa’ verzamelde in een aantal Duitse steden ideeën voor de toekomst van Europa en presenteert zich nu voor het eerst in Nederland.

Na de twee inleidingen is er tijd voor vragen en discussie onder leiding van journalist Onno Falkena. De bijeenkomst wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een borrel. Het EU-netwerk voor Noord-Nederland bestaat sinds oktober 2010. Op 22 maart 2018 zijn we alweer toe aan de dertigste bijeenkomst. Die bijeenkomst begint om 16.00 uur ‘s middags in de bovenzaal van Café Wouters in Ljouwert/Leeuwarden.

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *