André Hottenhuislezing

Wim Daniëls verzorgt op donderdagavond 28 maart in TwentseWelle de André Hottenhuislezing met als onderwerp: ‘Het einde van de dialecten is in zicht, maar niet getreurd.’

De André Hottenhuislezing wordt jaarlijks gehouden en is een eerbetoon aan de in 2008 overleden dialectoloog. André Hottenhuis gold bij uitstek als een deskundige van de Twentse taal en kenner van de regionale cultuur. In de naar hem vernoemde lezing worden met een wetenschappelijke invalshoek verschillende aspecten van de streektalen belicht. Eerdere sprekers waren ondermeer Simon Reker, Roeland van Hout en Anne van der Meiden.

Wim Daniëls, zelf eentalig opgevoed in het dialect van de Brabantse Peel, in het bijzonder dat van Aarle-Rixtel en omgeving, heeft de overtuiging dat hij juist door die dialectopvoeding veel belangstelling voor taal heeft gekregen. Voor hem zijn dialecten in vergelijking met de standaardtaalveel klankrijker. Maar hij ziet het einde van die klankrijkdom naderen. Desalniettemin blijft hij er vrolijk onder.

Van schrijver en taalkundige Wim Daniëls verscheen een groot aantal boeken over taal, variërend van de geschiedenis van de komma, herhalingswoorden (zoals taaitaai en nounou), de taal van de jaren vijftig (Mieters) tot het verschijnsel thuistaal: woorden en uitdrukkingen die mensen thuis bedenken en gebruiken. Hij schreef ook diverse boeken over het dialect en was betrokken bij het samenstellen van een standaardwerk over de Vlaamse taal. Naast zijn schrijverschap speelt hij ook dialecttheater, waarbij de zalen steeds vol zitten. Volgens Daniëls is dat vooral te danken aan het gebruik van dialect als toneeltaal. Hij is verder vaste columnist in het zaterdagse radioprogramma Spijkers met Koppen (radio 2, 12.00-14.00 uur) en hij verschijnt met enige regelmaat in het tv-programma Pauw & Witteman om over taalkwesties te spreken. Zijn voordrachten zijn zowel informatief als onderhoudend.

De André Hottenhuislezing wordt gehouden op donderdag 28 maart in museum TwentseWelle, het Rozendaal 11 te Enschede en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs voor de lezing bedraagt € 7,50 per persoon. Opgave vooraf gewenst via info@twentsewelle.nl
of telefoonnummer 053-4807680.
Voorafgaand aan de lezing kan er ook samen met Wim Daniëls om 18.00 uur een diner worden genuttigd in het museumrestaurant van TwentseWelle. Wim Daniëls zal de maaltijd opvrolijken met het voorlezen van enkele van zijn columns uit zijn boek Komkomma. De kosten voor het driegangen menu inclusief toegang tot de lezing bedragen € 30,- Aanmelden voor dit arrangement eveneens vooraf via info@twentsewelle.nl of telefoonnummer 053-4807680.

Bron: Twentse Welle

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *