Uniek boek voor Nederland: het Drents verkleinwoordenboek

Samensteller Abel Darwinkel heeft er jaren aan gewerkt

Het Huus van de Taol presenteert zaterdag 29 september 2018 het Drents verkleinwoordenboek. Een studie naar het systeem van Drentse verkleinwoordvorming. Het boek is samengesteld door Abel Darwinkel, die er in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Nergens in Nederland is er eerder een verkleinwoordenboek voor een streektaal verschenen.

Voor iedereen die wel eens Drents gehoord heeft, is het meteen duidelijk: het Drents vormt verkleinwoorden door er ie achter te zetten. Woorden als ‘ballegie’, ‘bloempie’, ‘mannegie’, ‘vrouwgie’, ‘fietsie’, ‘koppie’, ‘schötteltie’ en ‘hoesie’ herkent iedereen meteen als Drents. Maar waarom zegt een Zuidwest-Drent ‘veugeltien’ en een Noord-Drent ‘vogelie’? Waar loopt de taalgrens tussen ‘schöttelie’ en ‘schötteltie? Wanneer gebruiken we ‘egie’ en wanneer ‘tie?’ Het komt allemaal aan de orde in dit Drentse verkleinwoordenboek dat door streektaalfunctionaris Abel Darwinkel is geschreven.

Hij heeft in het woordenboek van Dr. G.H. Kocks en in het werk van ruim vijftig Drentse schrijvers gezocht naar verkleinwoorden. Ook van de antwoorden van de ruim achthonderd deelnemers aan de enquête Vraog en Antwoord is dankbaar gebruik gemaakt. Met al die gegevens heeft Darwinkel het systeem van de Drentse verkleinwoordvorming beschreven. In leesbare hoofdstukken gaat hij in op de veranderingen die in de loop der jaren zijn opgetreden en op de vele uitzonderingen die de varianten van het Drents ook bij de verkleinwoorden heeft.

Het Drents verkleinwoordenboek is voor € 12,50 te koop bij het Huus van de Taol in Beilen, de boekhandel en via www.drentheboeken.com

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *