Taaldocenten zetten zich in voor onderwijs in de Nedersaksische taal

Foto: RTV Oost – Rogier van den Berg

De feriening fan dosinten yn levende talen hat sûnt dit wykein ek in seksje Nedersaksysk. In berjocht fan RTV Oost meldt it folgjende:

Taaldocenten van de landelijke vereniging Levende Talen hebben een aparte afdeling voor de Nedersaksische taal opgericht. Dat gebeurde vandaag tijdens de algemene ledenvergadering in Utrecht.

De vereniging Levende Talen Nedersaksisch gaat zich onder voorzitterschap van Willemijn Zwart uit Enschede inzetten voor een nieuwe leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs. Daar onder valt naast het ontwikkelen van lesmateriaal ook het stimuleren van een positieve houding in het onderwijs ten opzichte van het gebruik van de Nedersaksische.

Geen ‘slecht’ Nederlands

“Je merkt dat de houding ten opzichte van regionale talen zoals het Nedersaksisch aan het veranderen is. De meerwaarde voor de taalontwikkeling staat gelukkig steeds meer in de spotlight. Het Nedersaksisch is geen ‘slecht’ Nederlands, maar een eigen taal met eigen talenrijkdom”, aldus Willemijn Zwart.

Neerlandica Willemijn Zwart is zelf projectleider streektaalonderwijs voor de IJsselacademie in Zwolle en lerarenopleider Nederlands bij Saxion Hogescholen.

Steun provincie Overijssel

De Vereniging Levende Talen Nedersaksisch wordt gesteund door de provincie Overijssel. Daartoe is een overeenkomst getekend. “We merken dat het Nedersaksisch sinds de ondertekening van het Nedersaksisch convenant op 10 oktober 2018 steviger op de agenda staat. Niet alleen bij de overheden en streektaalorganisaties, maar ook binnen andere maatschappelijke sectoren zoals het onderwijs. Dus is het natuurlijk prachtig en belangrijk dat het Nedersaksisch een eigen sectie krijgt binnen de Vereniging Leraren Levende Talen. Want het Nedersaksisch verdient in onze ogen alle aandacht”, aldus provinciewoordvoerder Schulte.

Vanuit Overijssel maken naast Willemijn Zwart verder Marieke Dannenberg uit Almelo, projectmedewerker streektaalonderwijs voor het Twentehoes in Hengelo en docent Nederlands op Het Noordik in Almelo;  Jesse Wichers Schreur uit Deventer, taalwetenschappelijk onderzoeker aan de universiteit van Frankfurt en Arja Olthof, docente Duits aan het VechtdalCollege in Ommen, deel uit van het bestuur van de Vereniging Levende Talen Nedersaksisch.

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *